Cute little boy playing with bunny and Easter eggs
Viral Foto:Getty Images

Cum a ajuns Iepurasul de Paste simbol al acestei sarbatori? Semnificatii si obiceiuri

Articol scris de UTV Data publicării:

V-ati intrebat vreodata cum de un iepure dragalas si pufos a devenit imaginea unei sarbatori cu semnificatii atat de profunde precum Pastele?

Nu exista nicio semnificatie religioasa in legatura cu un iepure care le aduce oua copiilor in ziua invierii lui Isus. Prezenta simpaticului blanos in simbolistica Pastelui ar avea legatura cu o traditie pagana straveche pe care multe dintre traditiile noastre de Paste se bazeaza — festivalul Eostre, care onora zeita fertilitatii si a primaverii. Aceasta zi de sarbatoare pagana coincide cu ziua celebrarii Pastelui crestin.

Bunny rabbit watching over basket of Easter eggs

Animalul simbol al zeitei fertitilitatii era iepurele datorita ratei lor ridicate de reproducere.

Dincolo de teoria populara legata de zeita Eostre, cea mai evidenta conexiune in povestea originii Iepurasului de Paste ar putea fi calendarul. Ploile din aprilie nu aduc doar flori de primavara, ci luna marcheaza si nasterea iepurasilor. Atat primavara, cat si iepurasii sunt simboluri ale nasterii si regenerarii.

Prima referinta legata de Iepurasul de Paste dateaza dinaintea secolului al XVII-lea, cand popoarele germanice din Europa au mentionat Osterhase - un iepure care aducea cadouri copiilor de Paste. Conform History, cand acesti imigranti germanici s-au stabilit in America in secolul al XVIII-lea, au adus aceasta traditie cu ei in Pennsylvania.

Colorful easter bunnies flat Lay on pink background

De ce aducea iepurele oua?

Raspunsul ar putea sta in combinarea iconografiei. Ouale, la fel ca si iepurele, sunt considerate de mult timp un simbol antic al fertilitatii, renasterii si vietii noi, toate asociate cu sarbatoarea de primavara a Pastelui!

Conform History, traditia de a decora ouale de Paste ar putea sa dateze inca din secolul al XIII-lea, deoarece ouale erau considerate ca si acum un aliment interzis in timpul Postului Mare. Oamenii le decorau pe masura ce perioada de post se apropie de final, pentru a face consumarea lor o modalitate si mai festiva de a se bucura in Duminica de Paste.

Legenda spune ca iepurele aducea oua colorate ca daruri pentru copiii care erau cuminți, astfel incat copiii pregateau cuiburi in care iepurele putea lasa ouale și uneori lasau si morcovi in cazul in care iepurele ar fi fost flamand. In cele din urma, obiceiul s-a raspandit în întreaga America pana cand a devenit o traditie de Paste raspandita. De-a lungul timpului, livrarea legendara a iepurasului s-a extins de la simple oua la includerea altor bunatati precum ciocolata si jucarii. Cosurile de Paste au devenit tot mai elaborate de-a lungul anilor, Pastele devenind a doua sarbatoare a dulciurilor din America, dupa Halloween. Printre cele mai populare delicii dulci asociate cu aceasta zi se numara ouale de ciocolata, si jeleurile.

Adorable red rabbit on a white background

Aceasta traditie este insotita si de o activitate distractiva pentru copii: vanatoarea de oua.

Persoanele care organizeaza cautarea pot crea provocari si indicii pentru a-i ghida pe copii in gasirea oualor ascunse.

Acest personaj popular reprezentat ca fiind un iepure alb cu urechi lungi ce poarta haine viu colorate ar trebui sa aiba si el o vizuina, nu?

Locuinta Iepurasului de Paste este invaluita in mister. Trackeasterbunny crede ca Iepurasul de Paste locuieste pe Insula Pastelui, o insula polineziana izolata in Pacific. Se spune ca Iepurasul de Paste pleaca de pe Insula Pastelui in Ajunul Pastelui pentru a livra cadouri si dulciuri in intreaga lume. Se spune despre Insula Pastelui ca ar adaposti si alte animale magice care servesc drept ajutoare loiale ale Iepurasului de Paste, asemanatoare cu elfii din atelierul lui Mos Craciun.

Exista locuri unde cosurile de Paste pentru copii sunt livrate de alte personaje magice. In Australia, de exemplu, sarbatoarea primaverii este intampinata cu Bilby-ul de Paste, un cangur asemanator unui iepure. Alte animale care aduc daruri includ Cucul de Paste in Elvetia si, in unele parti din Germania, Vulpea de Paste sau Cocosul de Paste!

Bunny babe
Etichete: paste

Partenerii Nostri