Hey, U! Daca te afli printre cei pasionati de breakdance, afla ca din 2024 acesta va fi inclus ca proba olimpica in cadrul Jocurilor Olimpice, prima competitie fiind in editia de vara de la Paris! Cat de tare!!! Se pare ca acum la final de an, 2020-ul s-a gandit sa ne faca o supriza frumoasa tuturor celor care iubim arta, implicit dansul! Yeaaah, We Love & Appreciate U Dancers! <3
Unul dintre principalele motive pentru care Comitetul Executiv al CIO a luat aceasta decizie a fost cresterea audientei, prin modernizarea celei mai mari competitii polisportive din lume, deoarece Jocurile Olimpice isi doresc sa ramana relevante atat pentru publicul de toate varstele, cat si pentru sponsori.
Mai mult, potrivit anuntului facut de presedintele Comitetului Olimpic International (CIO), Tomas Bach, odata cu breakdance-ul, escalada, skateboard-ul si surf-ul vor fi mentinute dupa debuturile la JO de la Tokyo de anul viitor.
“Alaturi de escalada, surf si skateboard, ne-am propus sa punem in lumina discipline inclusive, captivante si care pot fi practicate in afara arenelor sportive traditionale”, a explicat Thomas Bach.
Asadar, Comitetul Executiv al CIO a fixat programul definitiv pentru Paris-2024, care adauga cele patru discipline “suplimentare” celor 28 de sporturi traditionale, cu trei principii comparativ cu Jocurile de la Tokyo: numarul total al sportivilor diminuat cu 600, ajungand la 10.500, podiumurile trec de la 339 la 329, iar paritatea exacta intre sportivi si sportive va fi atinsa pentru prima oara in istoria Jocurilor Olimpice.
Termenul “break dance” a fost inventat de Clive Campbell, cunoscut drept Kool Herc, un imigrant de origine jamaicana, primul DJ de hip hop din New York, care, in timp ce observa dansatorii, a realizat ca energia acestora crestea atunci cand pe anumite pasaje ale pieselor, mai exact, atunci cand nu se mai auzeau versurile, ci doar instrumentalul. Asadar, pentru a le scoate in evidenta, DJ-ul a folosit doua discuri, trecand de la unul la altul, repetand pasajele respective, numite ''break'' sau ''breakbeat''.
Breakdance-ul, cunoscut si sub numele de breaking sau b-boying, este un stil de dans de strada care a evoluat ca parte a miscarii hip hop, care a luat nastere in randul tinerilor afro-americani si latino-americani din South Bronx din New York City la inceputul anilor 1970, incorporand miscari dintr-o varietate de surse printre care se afla si artele martiale si gimnastica. Este, fara indoiala, cel mai cunoscut dintre toate stilurile de dans hip hop. Un breakdancer este, de asemenea, cunoscut sub numele de breaker si B-boy. Acest stil de dans este caracterizat prin elementele acrobatice, cu multe miscari destul de complicate executate aproape de sol, miscari de picioare stilizate , dar si miscari atletice, cum ar fi rotirea pe o parte a corpului (spin), opriri (freeze) si multe altele.
Breakdance-ul a avut o influenta enorma asupra stilurilor moderne de dans, iar ramurile sale au fost interpretate in multe videoclipuri muzicale, precum si in concerte live sustinute de artisti celebrii, motiv pentru care show-urile acestora prind si mai multa viata si culoare. Practic, muzica si dansul sunt complementare, deci un show nu ar fi complet daca dansatorii nu ar fi pe scena.
Si ca tot suntem la capitolul asta, Richard "Crazy Legs" Colón, baiatul american puertorican din Bronx, New York, este unul dintre pionierii breakdance-ului, incepand sa-l practice inca din 1977, mai exact de la varsta de 11 ani, motiv pentru care acesta a fost prezentat in primele povesti despre acest stil de dans. Pentru acesta breaking-ul a fost inainte de toate un stil de dans, apoi un stil de viata, dar si o forma de arta, implicit de exprimare a unei generatii, devenind in timp o piatra din temelia culturala, o parte din viata.
Well, ca tot l-am adus in discutie pe Crazy Legs, este de inteles ca daca i-ai fi spus in urma cu 43 de ani ca breakdance-ul va deveni intr-o zi un sport olimpic, nu ar fi crezut. „Probabil as fi fost asa,„ Aw, mai taci'', a spus acesta razand.
Oh well, era cazul sa se intample si asta! Dansatorii merita sa ajunga cat mai sus, iar noi nu putem decat sa ne bucuram pentru asta si, mai mult decat atat, stim cu totii ca Romania se mandreste cu o comunitate de dans extrem de devotata, pasionata si talentata. Probabil ca i-ai cunoscut deja pe unii dintre cei mai talentati dansatori la Bust A Move. Acestea fiind zise, Jocurile Olimpice va asteapta guys! This time It's All About U!
P.s. Daca inca nu ai urmarit Bust A Move w/ Andreea Din, da-i un play materialului de mai jos! Let's Bust Some Moves!
Puteţi urmări Știrile UTV şi pe Google News!