MTQ2MTY5OGIxZjBhODA0NmIyNDIwZWUzNQ==.thumb
Vedete Ileana Stana Ionescu/ Foto: Facebook

Ileana Stana Ionescu a murit. Actrita s-a stins la 87 de ani si va fi inmormantata marti, la Cimitirul Bellu Catolic

Articol scris de UTV Data publicării:

Actrita Ileana Stana Ionescu a murit la varsta de 87 de ani, a anuntat Teatrul National Bucuresti, conform Agerpres.

„Cu adanca durere, colegii din Teatrul National Bucuresti anunta stingerea din viata a celei care a fost si va ramane pentru totdeauna minunata doamna a teatrului si filmului romanesc, Ileana Stana Ionescu. O personalitate cu un talent exceptional, de o inalta statura morala, plina de verva si spontaneitate, cu un timbru inconfundabil, a luminat cu profunzimea si puterea harului ei numeroasele personaje carora le-a dat viata pe scena si pe marele sau micul ecran in peste 60 de ani de cariera”, a transmis TNB. 

Cei care vor sa aduca un ultim omagiu o pot face merge marti, 2 iulie, la capela Cimitirului Bellu Catolic.

Ileana Stana Ionescu - o cariera de succes

Ileana Stana Ionescu s-a nascut la 14 septembrie 1936, in orasul Brad, judetul Hunedoara, avand origini italiene, dupa mama.
 
Si-a inceput cariera la 19 ani la Teatrul din Resita, se muta apoi, alaturi de sot, la Teatrul Tineretului din Piatra-Neamt pe scena caruia este remarcata de Radu Beligan, care ii propune sa dea concurs la Teatrul National din Bucuresti.
 
In 1964, debuteaza in film in pelicula "Merii salbatici", regizat de Alecu Croitoru, si in anul 1965 isi face debutul pe scena TNB, avandu-l ca partener pe Florin Piersic in "Idiotul" de Fiodor Mihailovici Dostoievski, regia Alexandru Finti, in rolul Nastasia Filipovna.

A abordat, apoi, numeroase roluri atat pe scena Nationalului bucurestean, cat si pe marele ecran.

Ileana Stana Ionescu a fost distribuita si in numeroase piese de teatru TV.

In legislatura 2000-2004 a fost aleasa deputat in Parlamentul Romaniei din partea Comunitatii italiene din Romania.

Pentru exceptionala sa activitate in domeniile teatrului si filmului, Ileana Stana Ionescu a fost recompensata cu numeroase premii si distinctii. In 2002 a primit Ordinul National Serviciul Credincios in Grad de Cavaler.

In 2018 a primit titlul de Cetatean de Onoare al Municipiului Bucuresti "in semn de multumire pentru promovarea si dezvoltarea teatrului romanesc", iar in 2019 a fost distinsa cu premiul Gopo pentru intreaga cariera. In septembrie 2011, a primit o stea pe Aleea Celebritatilor din Piata Timpului, din Capitala.

Etichete: decese showbiz

Partenerii Nostri