Harry Potter and the Sorcerer's Stone (2001) - filmstill
Vedete Sursa foto: Profimedia Images

Maggie Smith, cunoscuta pentru filmele „Harry Potter”, a murit la varsta de 89 de ani

Articol scris de UTV Data publicării:

Starul marelui ecran Maggie Smith, cunoscuta prin rolurile din Harry Potter si Downton Abbey, a murit la varsta de 89 de ani, conform News.ro.

In indelungata sa cariera, Maggie Smith a obtinut toate recompensele imaginabile, trofee care ii subliniaza talentul pe micul si marele ecran.

New movie 'Harry Potter and the Half-Blood Prince'

O cariera de succes si roluri memorabile

In Marea Britanie, Maggie Smith a cucerit afectiunea publicului international prin roluri venite tarziu - extravaganta profesoara McGonagall in Harry Potter si artagoasa dar spirituala contesa vaduva Lady Violet in serialul de televiziune Downton Abbey.

Dame Maggie a imbratisat roluri extrem de diferite, de la maica superioara alaturi de Whoopi Goldberg in Sister Act (1992), la profesoara de "metamorfoza" din Harry Potter, si pana la insotitoarea irascibila din A Room With a View (1986) si la batrana fara adapost din The Lady in the Van (2015).

Nascuta la 28 decembrie 1934, la Ilford, in sud-estul Angliei, Margaret Smith debuteaza pe scena Oxford Playhouse la inceputul anilor '50.

Ea se alatura apoi trupei londoneze de teatru Old Vic, iar mai tarziu Royal National Theatre, unde insira succese alaturi de sotul sau, actorul Robert Stephens.

Ei au doi fii, de asemenea actori, Chris Larkin si Toby Stephens, iar cuplul se desparte in 1973.

maggie-smith (4)

Maggie Smith se recasatoreste la scurt timp dupa aceea cu dramaturgul Beverley Cross, cu care pleaca sa traiasca si munceasca in Canada.

Debutul in cinema al lui Maggie Smith are loc in 1958, in Nowhere To Go, alaturi de Basil Dearden si Seth Holt.

Ea este nominalizata pentru prima oara la Oscaruri pentru interpretarea Desdemonei in adaptarea lui Othello a lui Stuart Burge. Atunci ii da replica unui gigant britanic al Celei de-a Saptea Arte, Lawrence Olivier.

In 1969 obtine Oscarul celei mai bune actrite cu The Prime of Miss Jean Brodie.

Urmeaza al doilea Oscar, in 1979 cu California Suite.

Ultima nominalizare o datoreaza regizorului Downton Abbey, Julian Fellowes, care-i scrie, in Gosford Park al lui Robert Altman, rolul foarte snoabei si glacialei Lady Constance, un preludiu al personajului contesei de Grantham, Lady Violet, care i-a adus o celebritate planetara un pic cam incomoda.

Facuta Dame comandor a Ordinului Imperiului Britanic in 1990 si Companion of Honour in 2014, Maggie Smith a supravietuit unui cancer de san.

"Downton Abbey" Season 2, 2012

In toiul chimioterapiei, ea participa la turnarea lui Harry Potter and The Half-Blood Prince (2009).

”Eram cheala ca un ou”, avea ea sa-si aminteasca.

Ea sufera si de maladia Basedow (boala Graves), o maladie autoimuna a tiroidei, care provoaca o deplasare a ochiului in afara orbitei.

Are intotdeauna o ferocitate naturala.

”Nu tolerez imbecilii si, in consecinta, nici ei pe mine, asa ca ma infoi. Poate ca de aia sunt asa de buna sa joc babe irascibile”, se diagnostica ea in cotidianul The Guardian in 2014.

Pentru ca sa aiba, ca intotdeauna, ultimul cuvant de spus.

THE V.I.P.s (BR1963) MAGGIE SMITH

Puteţi urmări Știrile UTV şi pe Google News!

Partenerii Nostri