Scopul prioritar al acestei zile este de a da o ocazie in plus prietenilor si cunoscutilor de a se strange si a petrece timp impreuna, la o bere, la sfarsit de saptamana. Nu este o intamplare ca ziua dedicata acestei bauturi are loc in luna august, vara fiind sezonul ideal pentru cei ce doresc sa se racoreasca cu bautura din malt si flori de hamei. Totodata, Ziua internationala a berii este dedicata celor care muncesc tot anul pentru a asigura productia de bere, conform Agerpres.
Berea este cea mai consumata bautura alcoolica din lume
Berea este una dintre cele mai vechi bauturi alcoolice din lume, cea mai consumata bautura alcoolica si a treia cea mai populara bautura, dupa apa si ceai, potrivit lucrarii "The Barbarian's Beverage: A History of Beer in Ancient Europe" (2004) scrisa de Max Nelson. Regiunile cu o indelungata traditie de productie a berii se afla in Germania, Belgia, Anglia si Cehia.
In functie de temperatura de fermentatie, berea este impartita in doua categorii principale: de joasa sau inalta fermentatie, noteaza berariiromaniei.ro. Prima, cunoscuta si sub denumirea "lager", include multe varietati, printre care Pilsner Lager, Extra Lager, Bock si Black. Cea de-a doua, numita si "ale", are un gust mai complex, este mai cremoasa si contine nuante de arome fructate, caracteristici rezultate in urma procesului de fermentatie ce dureaza de la 3 la 6 zile, la o temperatura intre 14 si 25 de grade.
Alte tipuri de bere sunt cea din grau, berea fara alcool si berea de fermentatie spontana, arata berariiromaniei.ro.
Produsa din ingrediente naturale, berea poate juca un rol pozitiv in dietele si stilul de viata al adultilor, cu conditia sa fie consumata cu moderatie. Integrata intr-un stil de viata sanatos si adoptand o alimentatie echilibrata, care sa contina fibre, proteine, vitamine, minerale si carbohidrati, berea poate oferi organismului beneficii, fiind o bautura alcatuita din ingrediente in intregime naturale: apa, in proportie de peste 90%, cereale, hamei si drojdie.
Berea, indiferent daca este cu alcool sau nu, poate influenta pozitiv flora intestinala
Potrivit Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie, printre efectele benefice ale berii se numara cresterea indicelui de apa din organism, a masei musculare si scaderea tesutului adipos. Totodata, consumul moderat de bere poate ajuta organismul sa se adapteze mai repede in urma unui efort fizic intens si poate conduce la o mai buna oxigenare pana la nivelul capilarelor mici, arata beresanatatenutritie.ro.
Berea poate stimula si puterea antioxidanta a organismului, fapt ce s-ar datora fenolilor pe care berea ii contine in mod natural datorita ingredientelor sale, hamei si cereale. Fenolii sunt capabili sa contribuie la marirea capacitatii antioxidante a plasmei.
Un studiu international, publicat de catre ACS Journal of Agricultural and Food Chemistry, citat de beresanatatenutritie.ro, a ajuns la concluzia ca berea, indiferent daca este cu alcool sau nu, poate influenta pozitiv flora intestinala.
Este esential de retinut ca efectele pozitive asupra sanatatii pe care le poate avea berea apar doar in conditiile unui consum moderat. Organizatia Mondiala a Sanatatii defineste consumul moderat de bere ca fiind 660 ml/zi pentru barbati si 330 ml/zi pentru femei, in cazul berii cu o concentratie de alcool de 5%.
Ideea Zilei internationale a berii i-a apartinut lui Jesse Avshalomov, care, impreuna cu mai multi prieteni, a convins in anul 2007 patronul unui bar din orasul american Santa Cruz sa declare ziua de 5 august drept zi a berii, potrivit www.internationalbeerday.com. Apoi, evenimentul a fost popularizat pentru a fi marcat ca o sarbatoare la nivel mondial. Astfel, in urmatorul an, a fost organizata o campanie de promovare in Marea Britanie si in America de Sud.
Impactul mondial a avut loc in anul 2011, cand a fost creat un site de internet unde au fost publicate argumente ce sustineau celebrarea Zilei internationale a berii. Initiativa a convins numerosi utilizatori ai retelelor sociale, astfel incat ziua a fost rapid popularizata. In 2011, au fost organizate 276 de festivitati in 138 de orase din 23 de tari din intreaga lume.
Puteţi urmări Știrile UTV şi pe Google News!