Pizza, așa cum o stim astazi, a inceput sa prinda contur in orasul Napoli din Italia, undeva in jurul secolului al XVII-lea. Cu toate acestea ideea de a combina focaccia cu tot felul de ingrediente gustoase nu este chiar atat de recenta. De fapt, oamenii de-a lungul istoriei si din diverse colturi ale lumii au avut variante similare de pizza.
De exemplu, grecii antici, romanii si egiptenii obisnuiau sa manance felli de focaccia pe care le acopereau cu uleiuri aromate si ierburi delicioase. Chiar inca din secolul al VI-lea î.Hr., persanii coceau turte acoperite cu branza si curmale, ingrediente de pizza care s-ar potrivi si intr-un local modern de pizza artizanala.
Deci, desi Napoli este locul de nastere al pizzei asa cum o cunoastem acum, sa nu uitam ca dragostea noastra pentru acest preparat delicios se intinde pe tot parcursul istoriei si dincolo de granitele Italiei.
Pizza asa cum o stim astazi a inceput ca o lipie care era populara in cartierele sarace din Napoli, Italia. Istoricii nu au stabilit o data exacta pentru aparitia pizzei, dar au reusit sa restranga perioada destul de mult.
Rosiile au ajuns in Europa de-abia in jurul anilor 1500 (nu au fost initial acceptate pentru ca se credea ca sunt otravitoare), deci pizza nu ar fi putut sa existe mai devreme de aceasta perioada.
Intr-o carte din 1799 este consemnata reteta de pizza ca fiind un aluat cu sos de rosii si branza, deci cu siguranta stim ca a fost inventata pana in acel moment. In plus, un recensamant italian realizat la sfarsitul anilor 1700 in Napoli, enumera cativa oameni drept "pizolas" (producatori de pizza), ceea ce inseamna ca preparatul era suficient de cunoscut incat sa dea nastere unei profesii.
Cine a inventat pizza margherita?
Povestea retetei de pizza margherita este strans legata de vizita din 1889 din Napoli facuta de viitorul rege si regina ai Italiei. Dorindu-si sa fie o regina populara, viitoarea regina a insistat sa manance un preparat pe care il consuma poporul in mod obisnuit. Iar asta insemna pizza: mancarea saracilor.
Margherita de Savoia l-a chemat pe cel mai renumit producator de pizza din Napoli, Rafael Esposito, si a incercat cateva dintre pizzele lui. Una acoperita cu usturoi. Alta presarata cu ansoa. Si totusi alta acoperita cu sos de rosii si presarata cu branza mozzarella si busuioc. Pizza finala (care convenabil avea culorile steagului italian), i-a placut cel mai mult, asa ca Esposito a numit-o "pizza margherita" dupa viitoarea sa regina.
Cum a aparut pizza hawaiiana?
Interesanta este si originea retetei de pizza hawaiiana. Vei fi surprins sa afli că aceasta pizza acoperita cu ananas din conserva si sunca, care poate include si ardei, bacon si/sau ciuperci - nu vine din Hawaii. Aceasta reteta dulce si sarata isi are originea in Canada.
Potrivit cartii Modernist Pizza, Sam Panopoulos, un canadian de origine franceza, este adesea creditat ca fiind inventatorul pizzei hawaiiana in 1962. Dar autorii cartii de bucate, Nathan Myhrvold si Francisco Migoya, noteaza ca intr-un anunt publicitar din 1957 pentru Francine’s Pizza Jungle din Oregon, se promova o pizza hawaiiana acoperita cu ananas, papaya si ardei verzi. Asadar avem Canada si Oregon care se lupta pentru titlul de inventator al retetei de pizza hawaiiana, cu precizarea ca reteta canadiana include si sunca, asadar se apropie mai mult de reteta originala.
Indiferent de originea sa, popularitatea preparatului este atat de uriasa incat este estimat ca zilnic sunt consumate peste 5 miliarde de felii de pizza in intreaga lume. Oare in acest studiu au fost calculate si feliile de pizza mancate in spatiu? Nu de alta dar in 2001, compania rusa de servicii spatiale a trimis o pizza pe Statia Spatiala Internationala pentru a fi consumata de echipajul de acolo.
Si daca esti intr-adevar mare fan pizza, noteaza in calendar aceasta data: 9 februarie, Ziua Internationala in care sarbatorim pizza.
Puteţi urmări Știrile UTV şi pe Google News!