Un desert luxos din Emiratele Arabe Unite a reușit să dea peste cap industria mondială a fisticului. Ciocolata Dubai, devenită virală pe TikTok, a provocat o criză internațională de fistic, determinând o creștere semnificativă a prețurilor și dificultăți majore pentru producători și comercianți din întreaga lume.
Acest baton de ciocolată cu lapte, umplut cu cremă de fistic și un strat crocant de kataifi (un tip de aluat tras în fire subțiri), a fost lansat în 2021 de chocolatierul de lux FIX, din Dubai. Totuși, abia la finalul lui 2023, un videoclip viral pe TikTok – care a strâns peste 120 de milioane de vizualizări – a transformat produsul într-un fenomen global.

A devenit virală, dar a lăsat lumea fără fistic
După valul de popularitate generat de TikTok, mii de creatori au început să posteze videoclipuri în care gustau ciocolata sau încercau să o reproducă acasă. Branduri cunoscute, precum Lindt și Läderach, au lansat propriile variante, iar supermarketul Morrison’s a scos chiar un ou de Paște cu cremă de fistic.
Creșterea cererii a dus însă la un deficit global de miez de fistic, ingredient esențial în acest desert. Potrivit traderului de nuci Giles Hacking, prețul fisticului a crescut într-un an de la 7,95 dolari la 10,30 dolari per pound, conform unei declarații pentru Financial Times. El spune că „lumea fisticului este practic epuizată în acest moment”.
Criza a fost agravată și de recolta slabă din SUA în 2023, care a produs mai puțin fistic „ieftin”, fără coajă – exact tipul folosit pentru umplutura ciocolatei Dubai. Între timp, Iranul, al doilea cel mai mare producător din lume, a exportat cu 40% mai mult fistic către EAU, în doar 6 luni.

De la ciocolată artizanală la produs de masă
Succesul produsului a luat prin surprindere chiar și pe marii jucători din industria ciocolatei. Charles Jandreau, managerul general al Prestat Group, a declarat pentru FT că fenomenul „a apărut de nicăieri” și că „acum o vezi în orice magazin de cartier”.
În unele locuri, cererea este atât de mare încât magazinele au fost nevoite să limiteze numărul de batoane per client.

Puteţi urmări Știrile UTV şi pe Google News!