Flag of the Romani People
Viral Foto:Steagul Romani (Sursa GettyImages)/ Procesul de selectie a noilor limbi a implicat prioritizarea variantelor cele mai utilizate ale fiecarei limbi.

Limba romani a aparut pe Google Translate. Vezi ce alte limbi au mai fost implementate cu ajutorul Inteligentei Artificiale

Articol scris de UTV Data publicării:

Google si-a anuntat din 2022 intentia de a sprijinii peste 1.000 de limbi prin modelele sale de Inteligenta Artificiala. Aceste limbi au fost integrate folosind modelul de limbaj mare (LLM) PaLM 2 al companiei Google, care s-a dovedit eficient in invatarea limbilor inrudite si a dialectelor regionale, conform Google.

Google a anuntat intr-un comunicat oficial ca aceasta este cea mai mare extindere din istoria Google Translate. Anterior, serviciul suporta 133 de limbi, iar acum numarul total a ajuns la 243.

Limba romani poate fi folosita pe Google Translate

Anuntul a fost facut de Organizatia Roma for Democracy Romania. Ei au transmis ca introducerea noii limbi vine dupa multi ani in care alaturi de McCann Worldgroup Romania au cerut companiei sa Google sa introduca aceasta limba in lista lor.

Procesul de selectie a noilor limbi a implicat prioritizarea variantelor cele mai utilizate ale fiecarei limbi. De exemplu, in cazul limbii romani, care are numeroase dialecte in Europa, modelul de IA a ales limba romani vlax de sud, recunoscuta pentru utilizarea sa frecventa pe internet.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ce limbi au fost adaugate

Printre limbile adaugate se numara si cantoneza (una dintre cele mai solicitate limbi in platforma). Conform dcnews, aproximativ un sfert din totalul celor 110 de limbi noi provin din Africa.

Pe blogul Google se mentioneaza ca aceste adaugiri includ limbi cum ar fi Q'eqchi', deschizand astfel traduceri pentru aproximativ 8% din populatia mondiala, adica mai mult de 614 milioane vorbitori.

Lista integrala se poate gasi aici.

Te-ar putea interesa si:

Partenerii Nostri