Oso
Viral Foto:Getty Images

Traditii si superstitii de Ziua Ursului. Pe 2 februarie va avea loc traditionala prognoza meteo

Articol scris de UTV Data publicării:

In fiecare an, la 2 februarie, este sarbatorita in Romania si de catre alte popoare europene, Ziua ursului, si in aceeasi zi, in Statele Unite ale Americii si Canada, este sarbatorita Ziua marmotei. Ziua ursului si Ziua marmotei au in comun elementul de predictie a vremii pentru urmatoarea perioada, conform Agerpres.

Ursul este un animal "ce joaca un rol esential in conservarea biodiversitatii si care a creat in jurul sau numeroase legende si traditii", dupa cum se mentioneaza intr-un comunicat de presa din 30 ianuarie 2024 al Gradinii Zoologice Brasov. Gradina Zoologica Brasov sarbatoreste vineri, 2 februarie 2024, Ziua ursului, organizand cu acest prilej o serie de activitati menite sa-i ajute pe vizitatori sa descopere si sa inteleaga mai bine viata acestui animal.

Si Gradina Zoologica din Targu Mures organizeaza, intre 1 si 4 februarie 2024, evenimentul intitulat "Zilele Ursului", menit sa aduca in prim-plan traditiile legate de urs.

"Pe 2 februarie, la ora 11.00, de Ziua Ursului, va avea loc traditionala prognoza meteo, in care ursii nostri vor face preziceri cu privire la vremea viitoare. Este un moment captivant si plin de traditie, in care participantii pot observa comportamentul ursilor si pot interpreta semnificatiile acestuia in ceea ce priveste prognoza meteorologica. Cum se stie, in fiecare an, in 2 februarie, ursul isi paraseste barlogul devenind astfel un bun indicator meteorologic. Conform traditiei, el isi priveste umbra in zapada. Daca este frig sau ceata si nu-si vede umbra, isi paraseste barlogul si isi vede de treburi prin padure. Daca timpul este frumos, cu soare si isi vede umbra pe zapada, intra din nou in barlog, pentru ca iarna va mai dura 40 de zile", se arata in comunicatul de presa al Gradinii Zoologice din Targu Mures.

Ziua ursului in calendarul crestin

De Ziua ursului, la Stretenie si de sarbatoarea Intampinarii Domnului in calendarul crestin, se spune ca ursul iese din barlog si isi priveste umbra. Conform traditiei, el isi priveste umbra in zapada. Daca este frig sau ceata si nu-si vede umbra, isi darama barlogul, trage un joc, merge la rau, bea o gura de apa si isi vede de treburi prin padure. Daca timpul este frumos, cu soare si isi vede umbra pe zapada, intra din nou in barlog, pentru ca iarna va mai dura 40 de zile. Oamenii din popor asociaza comportamentul ursului cu timpul capricios de la sfarsitul iernii, asa cum si Baba Dochia este raspunzatoare de zilele schimbatoare de la inceputul primaverii.

Conform legendelor populare, Mos Martin ar fi fost, in vremuri imemoriale, un om obisnuit, morar sau pastor in satul sau, indica lucrarea "Sarbatori si obiceiuri romanesti" (Ion Ghinoiu, Editura Elion, 2002). Ziua ursului, cunoscuta si ca Martinul cel Mare, este la mijlocul celor trei zile succesive ale Martinilor de iarna, sau San-Martinii. In credinta populara, puterea acestui animal este transferata asupra oamenilor, in special asupra copiilor, prin indeplinirea a diferite obiceiuri si practici magice.

Ziua Marmotei in SUA

Ziua Marmotei a evoluat de la un ritual stravechi adus in Statele Unite ale Americii de imigrantii germani care s-au stabilit in statul Pennsylvania de astazi. Potrivit legendei, daca animalul isi vede umbra, atunci iarna va mai dura inca sase saptamani, iar daca nu, atunci primavara din acel an va fi una timpurie.

In prezent, in SUA, cea mai celebra marmota care prezice vremea este Phil, din Pennsylvania, dar, tot in SUA, exista marmote care fac previziuni meteorologice si in Ohio, Carolina de Nord, New York, Georgia, Tennessee, Wisconsin, Illinois, Maryland, Virginia de Vest si Michigan. Si in mai multe provincii din Canada sunt desemnate marmote care fac predictii asemanatoare.

Prima celebrare oficiala a Zilei Marmotei (Groundhog Day) a avut loc în 1886, in Punxsutawney (orasel din vestul statului Pennsylvania, SUA), Ziua marmotei ramanand consemnata in ziarul local. Cea mai faimoasa marmota din lume, Phil, prezice cand se va incheia iarna: in cazul in care nu isi va vedea umbra, primavara incepe sa se instaleze, spune traditia.

Marmota este asteptata in fiecare an de sute de oameni pentru a afla previziunile meteorologice. Ritualul este acelasi an de an: grasutul rozator se trezeste in dimineata zilei de 2 februarie asaltat de camerele de luat vederi si de reflectoare, pe fondul uralelor si aplauzelor. Membrii unui grup care a jurat sa sustina marea traditie a Zilei marmotei, si care, cu aceasta ocazie, poarta frac, camasi albe, cu joben si papion, il trezesc pe Phil si anunta predictia sa. Groundhog Club joaca un rol important in organizarea acestei zile, in timpul anului membrii clubului ocupandu-se de ingrijirea marmotei.

Puteţi urmări Știrile UTV şi pe Google News!

Te-ar putea interesa si:

Partenerii Nostri