Oricat am fi de diferiti, cu siguranta avem un lucru in comun: ne face bine sa ne implicam in activitati relaxante in afara job-ului. Cu totii avem hobby-uri si daca simti ca nu ai timp pentru ele, afla ca este foarte sanatos pentru sanatatea noastra mintala sa le dam importanta.
In general, hobby-urile ne ofera oportunitati de relaxare, crestere personala, creativitate si interactiune sociala. De asemenea, ele pot ajuta la reducerea stresului si imbunatatirea starii generale de bine oferind o pauza de la cerintele vietii cotidiene. E important sa ne cunoastem cu adevarat insa inainte de a ne alege un hobby. Pasiunile noastre pot varia in functie de interesele personale, preferinte si abilitati.
Identificand propriul tip de personalitate, ai o sansa mai mare sa intelegi si sa participi la activitati care ti se potrivesc si te fac fericit.
Testul Big Five, cunoscut si sub numele de modelul celor cinci factori, este una dintre cele mai populare metode de evaluare a personalitatii. Acesta analizeaza cinci mari trasaturi umane, si anume deschiderea spre experiente, constiinciozitatea, extraversia, agreabilitatea si neuroticismul.
Deschiderea catre experiente
Persoanele care se incadreaza in acest tip de personalitate sunt descrise ca fiind curioase. Acestia au imaginatie creativa, sunt deschisi sa incerce lucruri noi, iubesc provocarile si nu se tem sa riste.
Hobby-uri potrivite pentru acest tip de personalitate
Drumetii in natura
Lectura
Vizita la un parc de distractii
Cursuri de olarit
Calatorii
Arta fotografica
Cursuri de gatit si patiserie
Vizite la muzeu
Constiinciozitatea
Aceste persoane sunt extrem de sensibile si se gandesc intotdeauna la modul in care comportamentul lor ii afecteaza pe ceilalti. Sunt atenti la fiecare mic detaliu si isi petrec timpul pregatindu-se sa se bucure de programul stabilit si de rutina zilnica.
Oamenii care se incadreaza in aceasta categorie sunt persoane care se bucura de hobby-uri orientate catre un scop si rezultate:
Scris
Gradinarit
Sah sau jocuri care necesita strategie
Voluntariat
Jocuri de cultura generala
Escape Rooms
Cursuri de actorie
Extraversia
Daca cineva se considera un "fluture social", este probabil extravertit. Acesti indivizi tind sa fie foarte sociabili, si sa aiba lume multa in jur. In plus ei sunt adesea ca o carte deschisa si se bucura sa intalneasca persoane noi.
Cursuri de Zumba sau cursuri de dans
Cursuri de pictura sau ceramica in grup
Seri de jocuri
Concerte si festivaluri
Cursuri de improvizatie
Participa la evenimente de networking
Canta intr-un cor sau intr-o formatie
Agreabilitatea
Persoanele agreabile sunt de obicei cooperante si au o perspectiva optimista asupra vietii: se inteleg bine cu ceilalti si sunt in general amabile, de incredere, altruiste, empatice si afectuoase.
Fac voluntariat la o organizatie de caritate
Organizeaza un club de lectura
Scriu poezii
Gradinarit
Participa la evenimente sportive
Neuroticismul este tendinta de a simti emotii negative cu usurinta, ca de exemplu furie, anxietate, depresie si vulnerabilitate.
O persoana cu acest tip de personalitate poate parea trista, capricioasa si usor iritabila. De cele mai multe ori, cei cu o personalitate neurotica au dificultati in a se reintoarce emotional din experientele de viata dificile si au nevoie de sprijin si ingrijire pentru a face acest lucru. Persoanele din aceasta categorie sunt indreptate spre hobby-uri solitare.
Participa la maratoane, scrie pentru un blog, ingrijeste plantele de interior, invata o limba straina, mediteaza, pescuieste, fa puzzle-uri si integrame.