Vopsitul oualor in Saptamana Mare este o activitate incarcata de semnificatii care aduna aproape intreaga familie.Atunci cand sunt si cei mici implicati este cu atat mai indicat sa folosim coloranti naturali pentru a vopsi ouale. Procesul de obtinere a culorilor este fascinant si intr-un final totul este mult mai sanatos.Aaa, si sa nu uitam ca astfel suntem si mai prietenosi cu mediul inconjurator.
Plasarea creatiilor tale frumos vopsite intr-un cos de rachita poate crea un aranjament spectaculos pentru masa de Paste, adaugand o nota de eleganta naturala.
Pentru pregatirea colorantilor naturali, poti aduna ingrediente din camara sau frigiderul tau. De exemplu, colorantul de varza rosie poate fi facut prin fierberea la foc mic a 4 cani de varza rosie tocata, in timp ce colorantul de turmeric galben necesita 3 linguri de turmeric. Colorantul din coji de ceapa necesita 4 cani de coji de ceapa (aproximativ cojile de la 12 cepe), in timp ce colorantul de sfecla rosie foloseste 4 cani de sfecla tocata. In cele din urma, colorantul de cafea se prepara prin înlocuirea apei cu 1 litru de cafea neagra concentrata. Aceste ingrediente naturale ofera o gama larga de culori, dandu-ne posibilitatea sa exploram numeroase variante creative.
Iata cum poti obtine culori fabuloase folosind coloranti naturali:
Auriu Intens: Fierbe ouale in amestecul din turmeric, timp de 30 de minute.
Sienna: Fierbe ouale in amestecul din coji de ceapa, timp de 30 de minute.
Maro Inchis: Fierbe ouale in cafea neagra, timp de 30 de minute.
Galben Pal: Pune ouale in solutia din turmeric la temperatura camerei, timp de 30 de minute. Portocaliu: Pune ouale in solutia din coji de ceapa la temperatura camerei, timp de 30 de minute. Maro Deschis: Pune ouale in cafea neagra la temperatura camerei, timp de 30 de minute.
Roz Deschis: Pune ouale in amestecul din sfecla la temperatura camerei, timp de 30 de minute.Poti incerca sa obtii aceasta culoare folosind zmeura.
Rosu: Pentru a obtine culoarea rosie, pune ouale in solutia din foi de ceapa rosie, timp de 30 de minute.Continua cu colorantul din sfecla la temperatura camerei, timp de 30 de minute.
Albastru Deschis: Pune ouale in solutia din varza rosie la temperatura camerei, timp de 30 de minute.O alternativa la varza rosie pentru a obtine albastru sunt afinele.
Albastru Regal: Pune ouale in compozitia din varza rosie la temperatura camerei, peste noapte.
Levantica: Pune ouale in solutia din sfecla la temperatura camerei, timp de 30 de minute. Continua cu solutia de varza la temperatura camerei, timp de 30 de secunde.
Verde: Pune ouale in solutia din spanac sau patrunjel la temperatura camerei timp de 30 de minute.Poti sa incerca sa obtii verdele combinand albastru ( afine) cu galbenul ( turmeric)
Somon: Pune ouale in solutia din turmeric la temperatura camerei, timp de 30 de minute. Continua cu solutia din coji de ceapa la temperatura camerei, timp de 30 de minute.
Ca sa obtii colorantul natural, adauga 1 litru de apa si 2 linguri de otet alb in oala. Lasa compozitia sa dea in clocot, apoi redu focul si lasa ingredientele sa fiarba la foc mic timp de 30 de minute. Strecoara apoi colorantul intr-un bol si urmeaza pasii indicati mai sus in functie de culoarea pe care ti-o doresti.
Puteţi urmări Știrile UTV şi pe Google News!