Raspunsul scurt este de la unu la sapte zile. Raspunsul lung este mai complicat. Dupa ce vinul este deschis, incepe sa se oxideze si sa-si piarda aromele.
Longevitatea unei sticle deschise de vin poate varia in functie de factori precum tipul acestuia, metoda de depozitare si daca este rosu, alb sau spumant.
Cat timp rezista vinul rosu deschis?
O sticla de vin rosu ar trebui consumata in trei pana la cinci zile de la deschiderea dopului. Taninii din vinul rosu pot ajuta la conservarea acestuia. Cu cat sunt mai multi tanini in vin, cu atat vinul ar putea rezista mai mult, presupunand ca sticlele sunt depozitate corect.
Taninul este o substanta organica, ce se gaseste in coaja, semintele si tulpinile strugurilor de vin si in coaja de stejar, care sunt folosite adesea in procesul de imbatranire a vinului.
Cat timp rezista vinul alb deschis?
Vinurile albe cu aciditate ridicata vor rezista cel putin cinci zile in frigider dupa ce sunt deschise. Vinurile albe cu aciditate mai scazuta pot rezista trei pana la patru zile.
Daca vinul si-a pierdut din stralucire, dar nu e rau, ia in calcul sa-l folosesti la gatit.
Vinurile spumante precum sampania, cava sau prosecco au cea mai scurta perioada de savurare. Odata ce dopul este scos, presiunea din sticla care mentine bulele se disipeaza, iar vinul devine plat. Un dop special pentru vinurile spumante ar putea ajuta pentru o zi sau doua, dar recomandarea este sa consumam vinul spumant in ziua in care il deschidem.
Pentru vinurile rosé, perioada in care pot fi savurate la cea mai buna calitate depinde de cativa factori. Regiunea in care sunt cultivate, soiul de struguri din care sunt produse, stilul in care sunt produse si cat timp au fost maturate inainte de a fi deschise pot influenta toate cat timp vor ramane proaspete dupa deschidere.
Cele mai bune optiuni pentru vinurile rosé care rezista mai mult sunt cele care impartasesc calitatile unui vin alb, cum ar fi aciditatea ridicata, sau calitatile unui vin rosu, cum ar fi cantitatea crescuta de tanini. Vinurile rosé cu aceste caracteristici isi vor pastra prospetimea
timp de o saptamana, atata timp cat sunt bine sigilate si pastrate la rece.
Cum sa faci sa dureze mai mult vinul deschis?
Exista cateva trucuri pe care le poti folosi pentru a prelungi viata sticlei de vin deschise. Totul incepe in timp ce bei.
Dupa ce iti torni un pahar de vin, pune dopul sticlei. Chiar daca te intorci pentru un alt pahar mai tarziu in seara aceea, reducerea expunerii vinului la aer ajuta la mentinerea prospetimii acestuia.
Opteaza pentru un dop vid. Aceste gadget-uri utile aspira aerul din sticla deschisa de vin, ajutand la incetinirea ratei de oxidare. In plus, sunt ieftine si usor de utilizat.
Indiferent daca ai deschis o sticla de vin rosu sau alb, tine sticla de vin in frigider. Refrigerarea vinului ajuta la mentinerea prospetimii după ce sticla a fost deschisa. Pentru vinurile rosii, e important sa scoti sticla din frigider cu aproximativ jumatate de ora inainte de a intentiona sa o consumi, astfel incat sa poata reveni la temperatura camerei.
Se recomanda pastrarea sticlelor de vin care nu au fost deschise intr-un loc racoros si intunecat, cu sticla in pozitie verticala sau orizontala.
Puteţi urmări Știrile UTV şi pe
Google News!