cracking eggs  Easter customs
Viral Foto: Getty Images

Traditii si obiceiuri de Paste. Se spune ca acest obicei este menit sa te pastreze energic si viguros pe tot parcursul anului...

Articol scris de UTV Data publicării:

Invierea Domnului sau Noaptea Invierii este cea mai asteptata si mai importanta Sarbatoare a crestinilor ortodocsi. Anul acesta credinciosii vor merge la Biserica pentru a lua Lumina in noaptea de 4 spre 5 mai, atunci cand se sarbatoreste Pastele.

Ca orice sarbatoare importanta, Sarbatoarea Pastelui are o serie de obiceiuri si traditii care o insotesc.

easter candle vigil

1. Pregatirea casei pentru sarbatoare printr-o curatenie generala. Se spune ca acest lucru aduce noroc in viata.

2. Exista superstitii care spun ca este bine sa eviti certurile sau gandurile rele in Noaptea de Inviere pentru a avea parte de noroc si armonie in viata. Nu e bine sa pui mana pe sare in aceasta noapte. Daca vei pune mana pe sare, atunci toata vara vei avea mainile transpirate.

3.In Sambata Mare sunt pregatite hainele pentru sarbatori. Traditia spune ca este bine ca la slujba de Inviere, oamenii sa poarte haine noi. Portul hainelor noi in ziua de Inviere este o traditie frumoasa, care simbolizeaza renasterea spirituala si inceputul unei noi etape in viata.

4. Exista obiceiul de a duce bucatele pregatite, cum ar fi cozonacul sau ouale vopsite la biserica pentru a fi sfintite in Noaptea de Inviere. Odata ajunsi acasa, spre dimineata, se gusta din aceste bucate, iar abia apoi putem manca si altceva. Apa sfintita pastrata de la slujba de Paste se spune ca are proprietati vindecatoare. Este buna in caz de boala, deoarece indeparteaza suferinta.

Easter Eggs In A Nest

5. Vopsitul oualor este un obicei important, simbolizand viata noua si renasterea. Incondeiatul oualor in culori stralucitoare sau decorate cu motive traditionale este unul din cele mai frumoase momente de pregatire pentru marea sarbatoare.

6.In noaptea de sambata spre duminica, crestinii ortodocsi merg la biserica pentru a primi lumina Mantuitorului si anafura. Oamenii isi pregatesc de-acasa lumanarile cu care vor merge la biserica. Dupa ce se termina slujba, acestia vor lua Lumina Sfanta adusa de preot de pe masa Sfantului Altar. Lumina sfanta este considerata cel mai important simbol al Invierii, reprezentand biruinta vietii asupra mortii si a binelui asupra raului.

Traditia spune ca dupa slujba, lumanarea trebuie adusa acasa aprinsa. Nu se arunca, ci este pastrata pentru a fi aprinsa in caz de evenimente mai putin fericite. In unele zone din Romania oamenii afuma vitele cu lumina Invierii. Se mai spune ca este bine sa faci semnul crucii cu fumul de la aceasta lumanare pe o grinda de lemn, un prag sau la o fereastra. Acest lucru reprezinta un semn de protectie impotriva duhurilor necurate.

7. Dupa slujba de Inviere, o traditie populara este cea a ciocnirii oualor. Oul care rezista este considerat a aduce noroc, iar cel crapat trebuie dat celui care l-a ciocnit, altfel ar putea aduce ghinion in viata de apoi. Un ou cu doua galbenusuri este semn de casatorie.

8. Pastrarea unui ou rosu timp de 40 de zile dupa Paste si faptul ca acesta nu se strica este asociat cu norocul pentru intregul an viitor.

Easter egg in children's hands

9. La masa de Paste traditia spune ca e bine sa mananci mai intai un ou, fiindca e aducator de sanatate, apoi peste, pentru a fi sprinten ca acesta si un preparat din pasare, ca sa fii usor ca ea.

10. Oamenii cu care ciocnesti ouale vopsite de Paste iti vor fi alaturi si pe lumea cealalta.

11. Un alt obicei de Paste este acela ca dupa slujba credinciosii sa mearga la cimitir, unde aprind lumanari pe mormintele celor dragi. Tot acolo, se aduc pachete cu mancare care sunt date de pomana celor sarmani.

12. In unele locuri, oamenii cred ca vremea in Noaptea de Inviere poate prezice cum va fi vremea in urmatoarele luni. De exemplu, daca este o noapte senina, se crede ca va fi un an cu recolte bogate.

Laid Easter table with bunch of daffodils

13. Evitarea somnului in ziua de Paste este o credinta raspandita in multe culturi. Se spune ca acest obicei este menit sa te pastreze energic si viguros pe tot parcursul anului, evitand astfel letargia si ghinionul.

14. Credinta ca cerurile se deschid de Paste si sufletele celor raposati coboara pe pamant pentru a fi alaturi de cei dragi este o expresie profunda a credintei si a increderii in legatura dintre cei vii si cei plecati.

15. Daca prima persoana care iti va trece pragul este barbat, atunci vei avea noroc tot anul

16. Se spune ca cei nascuti in aceasta perioada vor avea o viata luminata.

Colorful easter eggs in a basket. France.
Etichete: paste

Partenerii Nostri