Daca esti pasionat de frumusetea si linistea lacasurilor de cult, Bucurestiul este locul perfect pentru o calatorie spirituala. In inima orasului se ascund adevarate comori arhitecturale, biserici care te invita sa descoperi bogatia traditiei ortodoxe romanesti. In plus e un moment bun sa te hotarasti la ce biserica mergi in Noaptea de Inviere.
1.Biserica Stavropoleos
Este unul dintre cele mai remarcabile lacasuri de cult ortodoxe din centrul vechi al Bucurestiului. Situata in apropierea Pietei Unirii, pe strada Stavropoleos, aceasta biserica impresioneaza prin arhitectura sa unica si prin atmosfera sa linistita si solemna.
Construita in stilul brancovenesc la inceputul secolului al XVIII-lea, Biserica Stavropoleos este dedicata Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril. Ea se remarca prin fatada sa mica si plina de detalii decorative, cu ornamente sculptate in piatra si coloane corintice.
Interiorul bisericii este la fel de impresionant, fiind decorat cu fresce murale si icoane vechi, care ilustreaza scene biblice si figuri sfinte. De-a lungul timpului, biserica a fost restaurata si renovata pentru a-si pastra frumusetea si autenticitatea.
Biserica Stavropoleos este nu doar un loc de cult important pentru credinciosi, ci si un important monument istoric si cultural al Bucurestiului, atragand atat turisti, cat si iubitori ai artei si istoriei pentru a descoperi frumusetile sale si bogatia sa spirituala.
2.Biserica Domnita Balasa
Cunoscuta si sub numele de Biserica Sfanta Vineri Noua, este unul dintre cele mai frumoase lacasuri de cult ortodoxe din Bucuresti. Situata in zona centrala a orasului, in apropierea Pietei Unirii, aceasta biserica impresioneaza prin arhitectura sa si prin bogata sa istorie.
Construita in secolul al XVIII-lea, BisericaDomnitaBalasa este dedicata Sfintei Parascheva. Ea a fost ridicata in memoria Printesei Balasa, fiica lui Constantin Brancoveanu, si este un exemplu remarcabil al stilului brancovenesc in arhitectura.
Fatada bisericii este decorata cu motive ornamentale specifice stilului brancovenesc, iar interiorul impresioneaza prin frumoasele sale fresce si icoane, care ilustreaza scene biblice si figuri sfinte.
3.Biserica Kretzulescu
Este unul dintre cele mai frumoase si impresionante lacasuri de cult ortodoxe din Bucuresti, situata in centrul orasului, pe strada Ion Campineanu, in apropierea Bulevardului Magheru. Construita in stil brancovenesc, biserica este dedicata Sfantului Ioan Botezatorul.
Biserica Kretzulescu a fost construita intre anii 1720-1722, in timpul domniei lui Constantin Brancoveanu, de catre vornicul Iordache Cretulescu, de unde si denumirea sa. Arhitectura sa impresioneaza prin eleganta si simplitatea sa, cu elemente specifice stilului brancovenesc, cum ar fi turnul clopotnita in forma de trunchi de piramida si pridvorul decorat cu coloane si ornamentatie sculptata in piatra.
4.Biserica Sfantul Elefterie
Este un lacas de cult ortodox situat in centrul Bucurestiului, in apropierea Pietei Sfantul Gheorghe si a Bulevardului Unirii. Construita in stil brancovenesc, biserica poarta hramul Sfantului Elefterie, unul dintre sfintii mai putin cunoscuti ai Bisericii Ortodoxe.
Biserica Sfantul Elefterie dateaza din secolul al XVII-lea si este una dintre cele mai vechi biserici din Bucuresti.
Fatada bisericii este decorata cu motive traditionale brancovenesti, iar interiorul este bogat ornamentat cu icoane si picturi murale de o mare valoare artistica.
5.Biserica Amzei
Amplasata in centrul orasului, pe strada Amzei, este cunoscuta si sub denumirea de Biserica Sfantul Gheorghe Vechi.
Construita in stil brancovenesc in secolul al XVIII-lea, Biserica Amzei este dedicata Sfantului Mare Mucenic Gheorghe. Ea se remarca prin fatada sa simpla si eleganta, precum si prin turla impunatoare
6.Manstirea Radu Voda
Este un lacas de cult ortodox situat in centrul istoric al Bucurestiului, in apropierea Pietei Unirii si a Palatului Patriarhiei. Construita in secolul al XVII-lea, aceasta biserica este una dintre cele mai vechi si mai importante din oras, avand o bogata istorie si o arhitectura remarcabila.
Biserica Radu Voda poarta hramul Sfantului Mucenic Marele Proroc Ioan Botezatorul si este numita dupa voievodul Radu Mihnea, care a ordonat constructia ei in anul 1577. In Manastirea Radu Voda se afla icoana Sfantului Nectarie, principalul punct de interes pentru cei care vin sa se roage in acest lacas de cult.
Arhitectura sa este specifica stilului brancovenesc, cu elemente caracteristice precum pridvorul inalt, turla clopotnitei si decoratiunile sculptate in piatra.
7.Biserica Sfântul Nicolae - Lipscani
Este amplasata in zona istorica a Lipscaniului, aceasta biserica mica si pitoreasca este un loc de liniste si contemplare in mijlocul agitatiei orasului.
Construita cu mult timp in urma, in secolul al XVI-lea, biserica te intampina cu o arhitectura modesta si primitoare.
Asadar, atunci cand te plimbi prin centrul vechi al orasului, nu uita sa faci o oprire la aceasta biserica si lasa-te purtat de farmecul si misterul sau.
Puteţi urmări Știrile UTV şi pe Google News!